top of page
ארכיון
מירי פומרנץ

עדכון שבועי - 12.12.18

באנו אור לגרש

ביום ראשון בערב הוחשכו למשך 8 דקות כאלף מסעדות כאקט מחאה סמלי נגד הרגולציה ההולכת ומכבידה על הענף. מטרת המחאה, כדברי עמותת "מסעדנים חזקים ביחד" שמובילים אותה, הינה להציל את פרנסתם של העובדים הרבים המועסקים בענף, שנמצא בסיכון לאור קשיים רבים הנערמים עליו. שני קשיים עיקריים שעולים הם המסים הכבדים על הענף, וההלכה האחרונה בנוגע לטיפים שתיכנס לתוקפה בינואר הקרוב.

כאמור, אחד הקשיים הינו המס הכבד על הענף. בספטמבר 2017 קבע בג"ץ שאין סיבה להבחין בין עובדים יוצאי סודן ואריתריאה בעלי רישיונות שהיה זמניים, לבין עובדים זרים חוקיים – ועל שניהם יש לגבות מהמעסיק היטל העסקת עובדים זרים. עד פסק הדין הייתה עמימות בנושא ובעקבותיו מעסיקי מבקשי מקלט חויבו לשלם היטל בגובה 20% משכר העובדים, גם רטרואקטיבית. ענף המסעדנות מעסיק מבקשי מקלט רבים ועל כן התוצאות עלולות להיות קשות עבורו.

בנוסף, בינואר ייכנס לתוקף פסק דין עומרי קיס של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע הלכה חדשה בנוגע לטיפים: הטיפים נחשבים כהכנסה השייכת לבית העסק, גם אם פיזית נשארו בידי המלצר ולא עברו דרך המעסיק, ועל כן התנאים הסוציאליים יחושבו לפי השכר, כולל הטיפים. ברירת המחדל תהיה שהמעסיק רשאי לעשות שימוש בכספי הטיפים רק לשם תשלום שכר העבודה. יחד עם זאת, פסק הדין אפשר למעסיק להגיע להסכמה עם עובדיו בדבר התניה שחורגת מברירת מחדל זו, כך שישלם את התנאים הסוציאליים מתוך הטיפים, כל עוד זה לא יפגע בשכר מינימום. במובן זה, ייתכן שההלכה החדשה יכולה גם לבוא לקראת המעסיק. בכל מקרה, היא יוצרת עמימות וחוסר הבנה בקרב המסעדנים, אשר אינם בהכרח יודעים כיצד לנהוג בעניינה.

כרטיס נטען במקום מזומן

בנק לאומי ובנק ירושלים מתחילים לשווק כרטיסי שכר נטענים לעובדים שעד כה קיבלו תשלום בצ'קים או במזומן, ולא בהעברה חודשית לחשבון הבנק. זאת, גם בעקבות חוק צמצום השימוש במזומן, המטיל הגבלות שונות על השימוש במזומן בסכומים גבוהים. כרטיס שכר זה מוצע ללקוחות העסקיים של הבנקים, על מנת שיוכלו לשלם באמצעותו לעובדיהם. הכרטיס מוטען ישירות על ידי המעסיק. ניתן להשתמש בו בכל בית עסק שמכיר בכרטיס מאסטרקרד.

לעובדים רבים – לפי ההערכות כמיליון – אין חשבון בנק בישראל, והשימוש בכרטיס הנטען יוכל להקל עליהם את העיסוק במזומן. מעבר לכך, הוא יכול לפעול לטובת העובדים בעקיפין, שכן ברגע שהתשלום לא ייעשה במזומן אלא יהיה רשום ומתועד, יהיה יותר קשה לבעל העסק "לעבוד בשחור" והעסק יהיה חייב להתנהל בצורה יותר מסודרת. ככל שהעסק מתנהל בצורה יותר מסודרת, ככלל ניתן להניח שזה ישפיע לטובה על העובד.

נתונים נתונים נתונים

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ערכה סקר ארוך טווח בקרב כ-5,000 משקי בית בין השנים 2012-2017. הנתונים שעלו מצביעים על פער בין נתוני ההעסקה של גברים ונשים בישראל. למשל, במהלך השנים שיעור התעסוקה ירד, כשישנו הבדל בין גברים ונשים: בעוד אצל גברים 87% מועסקים, אצל נשים 85% מועסקים כיום. בנוסף, כ-72% מהגברים שלא עבדו בשנת 2012 היו בשוק העבודה בשנת 2017, לעומת 60% נשים כאלו. גם המגמה ההפוכה נראתה – יותר נשים מגברים עברו מלהיות מועסקות לכאלו שאינן מועסקות ואינן מחפשות לעבוד (29% מול 22%).

הבדל נוסף בין המגדרים הינו בשכר, כאשר עולה מנתוני הסקר שגברים מטפסים יותר מנשים במדרגות השכר: למשל, בעוד 17% מהנשים שהרוויחו 2,500 ₪ לחודש ב-2012 עלו לשכר של יותר מ8,500 ₪, את אותו הטיפוס עשה אחוז כמעט כפול של גברים – 32%.

מעבר לכך, מהסקר עולה שמתוך שיעור האנשים שאינם עובדים, רק 2% מהגברים ו-2% מהנשים מעוניינים לעבוד אך אינם מוצאים עבודה. השאר (11% גברים ו-13% נשים) אינם מעוניינים לעבוד ואינם מחפשים.

ולסיום – רגע קטן של נחת מיפן

לאור ההבנה בדבר חשיבות השינה והתרומה שלה לתפקוד העובדים, חברות שונות ביפן החליטו להעלות על נס את ערך השינה, בצורות שונות. למשל, חברת "נקסטביט" שמספקת שירותי IT הקימה חדרי שינה בהם העובדים יוכלו לנמנם, תוך כדי העבודה. בחדרים אלו יש ספות ומכשיר מנטרל רעשים, והשימוש בהם במחשבים, טאבלטים או סמארטפונים, כמובן, אסורה. בחברת הנדל"ן "מיצובישי אסטייט" עשו ניסוי ומצאו שהשינה משפרת את תפקוד העובדים, ועל כן לפי תקנון החברה כל עובד זכאי, מעבר להפסקה הרגילה שלו ביום, ל-30 דקות זמן שינה.

חברת תכנון החתונות "קרייזי" אף יצאה מגבולות מקום העבודה והחליטה לתגמל עובדים שיוכיחו שישנו לפחות 6 שעות בלילה בכל אחד מלילות השבוע. כאן, לעומת הדוגמאות הקודמות שמתמקדות במקום העבודה עצמו, רואים כי ישנה התערבות כלשהי של המעסיק במעשיו של העובד מחוץ לעבודה, בדמות תמריצים חיוביים.

גם פה בארץ יש שהפנימו את התועלת שיכולה לצמוח מעידוד השינה. בחברת הולנדיה, למשל, מאפשרים לעובדים נמנום צהריים. במקרה (או שלא במקרה), הולנדיה היא חברה המשווקת מיטות ומזרונים.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

עדכון שבועי – 19-26.12.22

סטארט-אפ שנכשל נותר עם חובות לעובדים עובדי חברת הסטארט-אפ ברודמן17 (Brodmann17) נאלצו לפנות לבית-המשפט המחוזי בבקשה לפתיחת הליכי חדלות...

עדכון שבועי 27.1.2022

הצעת חוק עבודת נשים (תיקון- הסדרי עבודה גמישים להורה עצמאי) ביום 26.1.22 אושרה לקריאה ראשונה הצעת חוק עבודת נשים (תיקון – הסדרי עבודה...

עדכון שבועי: 24.12.21

מעבר להעסקת עובדות זרות בתחום הסיעוד דרך קבלני כח אדם בשבוע האחרון דנה ועדה בין-משרדית מיוחדת לנושא עובדות זרות ועובדים זרים, שהקימה שרת...

תגיות
bottom of page