עדכון שבועי - 21.1.21: שערוריית חיסוני עובדי הקבלן, הפערים המגדריים של הקורונה והמשך ההתאגדות באמזון
עובדי הקבלן והחיסונים – השערורייה וההתקפלות
בשבוע האחרון נחשף בידיעות אחרונות וב-Ynet כי עובדי הקבלן בבתי החולים לא יקבלו את החיסון נגד נגיף קורונה, למעט אלו אשר עובדים במחלקות הקורונה עצמן באופן קבוע, זאת על אף שעובדי בתי החולים הקבועים, כולל צוותי המנהלות, חוסנו כולם ללא יוצאי מן הכלל. על פי ההערכות מדובר בכ-6,000 עובדי קבלן אשר משרד הבריאות הבהיר בהודעותיו כי אין חובה לחסנם. עוד נמסר מדוברות משרד הבריאות כי ״ועדת החריגים העבירה את המלצתה לוועדת החיסונים וביקשה להכניס את צוותי הניקיון בקבוצות התעדוף הבאות.״
ניתן לשער כי אם החלטה זו היתה נתקפת בבית המשפט היה ניתן להפנות את החצים כלפי ועדת החיסונים בטענות לאפליה של עובדי הקבלן אל מול מקביליהם העובדים ה״פנימיים״. כמו כן, ככל שמדובר בהחלטה שבסמכות המעסיקים עצמם, יש בה לכאורה הפרה של החובה לספק סביבת עבודה בטוחה או אף הפרה של חוק העסקת עובדים ע״י קבלני כוח אדם, אשר קובע כי יש להשוות את התנאים בין עובדי הקבלן לעובדי המעסיק תחת אותו מעסיק (לגבי אותם עובדים המועסקים דרך קבלני כוח אדם).
דיון זו נותר מחשבה תיאורטית בלבד כיוון שההחלטה השערורייתית הביאה למחאה ברשת וכן לפנייה מאיגוד חברות הניקיון וההסתדרות הכללית. הדברים הביאו לשינוי מידי ולהודעה ברורה מצד סגן שר הבריאות, ח״כ יואב קיש וממנכ״ל המשרד, פרופ׳ חזי לוי, אשר הודיעו כי הועברה הנחיה גורפת וחד משמעית לחסן את כל העובדים נגד נגיף הקורונה.
ממכתב ההבהרה של סגן השר, ח״כ יואב קיש
משבר הקורונה מעמיק את הפער המגדרי בשוק העבודה
נתוני שירות התעסוקה אודות הסגר השלישי נחשפים ומגלים שפל חדש מתחילת המשבר: כ-70% מהמובטלים בסגר השלישי הן נשים.
עם תחילת משבר הקורונה החלוקה המגדרית היתה שוויונית יחסית בין דורשי ודורשות האבטלה (50.6% נשים בסגר הראשון) אך הפערים החלו להעמיק כבר בסגר השני (60.4% נשים), זאת ככל הנראה על רקע האתגרים המגדריים המובנים בשוק העבודה הישראלי כמו למשל חלוקת הנטל הלא-שוויונית בגידול הילדים ובנשיאת עול המשפחה, פערי השכר בין גברים לנשים בשוק העבודה, הסללה אל עבר מקצועות וסקטורים מסויימים אשר סבלו מפגיעה קשה יותר ועוד.
דו"ח של מרכז אדווה שפורסם בחודש יוני מצא כי "העיסוקים הנפוצים ביותר בקרב נשים הם מקצועות הטיפול, הוראה ואדמיניסטרציה — עיסוקים שבהם רמות השכר נמוכות, גם כאשר מדובר בעובדות בעלות השכלה אקדמית. סיבות נוספות לפערי השכר המגדריים הם מיעוט נשים בתפקידי ניהול בכירים, נורמות תעסוקתיות שמונעות מנשים להתקדם בעולם העבודה, כמו ההכרח להישאר שעות עבודה ארוכות במקום העבודה". כלומר בהשוואה לגברים יותר נשים מרוכזות בענפים ובסקטורים תעסוקתיים מתגמלים פחות והן נמצאות בתפקידים זוטרים יותר, אלו אשר משבר הקורונה פגע בהם ביתר שאת (כאן). כמו כן, במרבית הענפים במשק העובדים הזוטרים יותר הם אלו אשר פוטרו או הוצאו לחל״ת. סיבות נוספות אשר עשויות להסביר את הפער הגדל הן כמובן הצורך להישאר בבית לטיפול בילדים לצד הרצון לשמור על משכורתו של המפרנס העיקרי בבית, אשר על פי רוב הוא הגבר (כאן).
בסופו של דבר, קיים חשש כי בטווח הארוך המשבר יפגע בשיעורי התעסוקה של נשים ויעמיק את פערי השכר המגדריים. כמו כן, עלולה להיות השפעה לטווח ארוך כמו פגיעה בחסכון הפנסיוני של נשים, פגיעה ביכולתן להתקדם אל עבר תפקידים בכירים ועוד.
מפת האבטלה אשר פורסמה בכלכליסט, 30.9.2020
חדשות מהעולם: ההתאגדות באמזון ארה״ב
ההתאגדות בחברת אמזון ארה״ב היא סוגיה שמעוררת עניין רב בעולם העבודה ונראה כי ענקית המשלוחים והמכירות העולמית ממשיכה במאמציה למנוע מעובדיה להתאגד. עם תחילת משבר הקורונה פיטרה אמזון עובדים אשר טענו כי הרקע לפיטוריהם היה מחאתם בנוגע למחסור באמצעי מיגון ורצונם להתאגד (כאן, כאן). כמו כן, בעבר נחשף כי אמזון מנהלת תוכנת מעקב נגד התאגדות עובדיה (כאן, כאן).
השבוע פורסם ע״י רשת CNBC האמריקאית כי 6,000 עובדי מחסן בחברה ממשיכים את מאמציהם להתאגד ויערכו הצבעה באלבאמה בשבוע הבא על הקמת ועד כחלק מאיגוד הסיטונאות וחנויות הכלבו. זו תהיה ההצבעה הראשונה של עובדים על הצטרפות לארגון עובדים מאז 2014, אז טכנאי מחסן מדלוואר נכשלו בניסיונם ולא השיגו את הרוב הדרוש להקמת איגוד.
בהצבעה הנוכחית יצטרכו העובדים להשיג רוב ולא שליש בלבד כפי שמוכר לנו מהחוק הישראלי. כמו כן, העובדים ככל הנראה יאלצו להמשיך ולהתמודד עם התנגדות המעסיק, אולי החזק בעולם, כאשר לצערם ההגנות עליהם מפני כך אינן דומות לאלו בדין הישראלי כפי שנקבעו בפס״ד פלאפון שהצליח במידה מסוימת להתמודד עם בעיה זו.
החלטה זו היא אתגר נוסף עבור חברת אמזון אשר עשתה מאמצים כבירים למנוע את התאגדות עובדיה בארה״ב. על רקע הדברים יש לציין כי ג׳ף בזוס, מנכ״ל החברה, הוא האדם העשיר בעולם אשר מתחילת משבר הקורונה הונו זינק ב-70 מיליארד דולר נוספים, וכעת הוא מוערך בסך של 185 מיליארד דולר.
פוסטים אחרונים
הצג הכולסטארט-אפ שנכשל נותר עם חובות לעובדים עובדי חברת הסטארט-אפ ברודמן17 (Brodmann17) נאלצו לפנות לבית-המשפט המחוזי בבקשה לפתיחת הליכי חדלות...
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון- הסדרי עבודה גמישים להורה עצמאי) ביום 26.1.22 אושרה לקריאה ראשונה הצעת חוק עבודת נשים (תיקון – הסדרי עבודה...
מעבר להעסקת עובדות זרות בתחום הסיעוד דרך קבלני כח אדם בשבוע האחרון דנה ועדה בין-משרדית מיוחדת לנושא עובדות זרות ועובדים זרים, שהקימה שרת...
Commentaires